Open
X

Zien!

In dit nummer

Berichtje van Elsbeth
Hoofdartikel: Zien!
Dienst onder de loep


Berichtje van Elsbeth

Jullie hebben lang niks van mij gehoord. Dat komt omdat ik het voor mezelf niet kon verkopen dat ik alleen vanuit commercieel oogpunt een eZine zou versturen. Daarin is iets veranderd. Ik besef nu dat ik iets te bieden heb wat ik anderen niet mag onthouden. Wat ik te bieden heb zijn mijn acteertalent en mijn nieuwe inzichten. Net als jullie heb ik unieke kwaliteiten die gezien mogen worden. Dus laten we ze blijven uitwisselen.

Zien!

In trainingen vertellen deelnemers mij over hun vervelende collega’s of klanten. Vervolgens speel ik die ander en doordat ik me inleef begrijp ik vaak waar mijn gedrag vandaan komt. Meestal voel ik ook sympathie voor `mezelf’. Zou het misschien zo kunnen zijn dat al die `vervelende’ mensen uiteindelijk best meevallen? Of krijgen alleen de leuke mensen training?
Als je er van uit gaat dat mensen in wezen goed zijn (probeer het eens) dan kan de ander nog steeds gedrag vertonen dat jou triggert of wat volgens de gangbare normen minder acceptabel is. Toch blijft die ander een mens die net als jij geluk zoekt en dat niet altijd vindt.
Probeer de ander eens werkelijk te zien, met aandacht en zonder oordeel. Niet oordelen is niet makkelijk maar je kan het oefenen. Probeer eerst te ontdekken wanneer je het wél doet. Neem jezelf niks kwalijk, het gebeurt gewoon. Neem je daarna voor het minder vaak te doen en kijk of je een andere, positieve gedachte kan denken. Dat kan iets zijn als `zijn moeder houdt van hem’ of `dit is ook maar zijn onmacht’, als het je maar helpt. Misschien kan je naar de ander luisteren en kijken alsof je elkaar voor het eerst ontmoet.
Begin niet met oefenen in het verkeer trouwens, veel te moeilijk. Zelfs de meest zachtaardige personen die ik ken schelden op medeweggebruikers.

Forward dit ajb aan iemand die het misschien interessant vindt.


Dienst onder de loep

Het pad dat ik als mens ben ingeslagen en waar ik vast nog meer over zal delen neem ik mee in m’n werk. (Niet oordelen wordt bijvoorbeeld steeds makkelijker.) Ik zoek nog naar manieren om het meer te integreren maar vooralsnog blijven mijn diensten hetzelfde.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *