Open
X

Teamrol en scheten.

Teamrol en scheten

Maandelijkse Ezine van ElsjeB over trainingsacteren, communiceren en improviseren. Mei 2013
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

 

 

Teamrol en scheten

prrrtOnlangs lag ik met een groepje in een sportklasje met de benen in de lucht moeilijke bewegingen te maken. Opeens ontsnapte uit de 40+darmen van een van de dames achter me een prrrt en daarna nog een prrrt. Binnen anderhalve seconde registreerden mijn hersens gêne voor zowel daderes als toehoorders, de drang tot het wegwerken hiervan alsmede een oplossing. Dus ik riep quasi opgelucht `oh, mag ik dat nu ook?’ Waarop iedereen heel hard begon te lachen, blij dat de spanning uit de lucht geholpen was.Ik had weer tot ieders tevredenheid mijn vaste rol vervuld.

Volgens de methode van Belbin is één van mijn belangrijke teamrollen die van de groepswerker.  De groepswerker is binnen een team meer dan anderen op zoek naar harmonie, verbinding, lichtheid en vrolijkheid. In totaal onderscheidt Belbin 9 teamrollen waarvan ieder mens er 2 à 3 heeft die hem kenmerken. Wat ik heel mooi vind aan de methode van Belbin is dat alle rollen hun specifieke kwaliteiten bezitten. En uiteraard zijn er ook valkuilen voor iedere teamrol.
Als je binnen een team je bewust bent van de kwaliteiten en valkuilen van jezelf en je collega’s dan bevordert dat de samenwerking. Zo heb ik momenteel sterke behoefte aan iemand die mij zegt waar ik nou eigenlijk naartoe wil met dit artikel. Mijn valkuilen besluiteloosheid en het iedereen naar de zin willen maken, spelen op. Maar ja, ik ben een zzp’er….


Tip

Wil je meer weten over de teamrollen van Belbin, kijk dan bv op www.werkenmetteamrollen.nl of www.teamrol.nl


Vraag

Waarover zou jij willen lezen in deze Ezine? Welk aspect van trainingsacteren, (leren) communiceren of improviseren zou je door mij belicht willen zien? Laat het me weten door op mijn website te reageren op deze ezine of door me een email te sturen.


Deze Ezine

Deze Ezine is voor klanten, collega’s en andere geïnteresseerden. Ik deel hierin mijn expertise over (oefenen met) communiceren, trainingsacteren en improviseren. Hopelijk lees je het met plezier. Je kan je ten allen tijde afmelden. Eventuele mankementen hoop ik zo spoedig mogelijk te verhelpen. Bijna alles is in orde nu.
Wil je reageren dan kan dat op www.elsjeb.nl/ezines. Daar zie je ook de vorige edities.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *