Open
X

Papegaaien

Maandelijkse Ezine van ElsjeB over trainingsacteren, communiceren en improviseren. April 2013
Is this email not displaying correctly? View it in your browser.

Papegaaien voordoen/nadoen

Tekening Huck NuchelmansEen bejaarde man met een woeste, grijze baard vroeg mij in de supermarkt: `Mevrouw, kunt u mij helpen? Zijn dit hier de appels van de aanbieding?’ Ik keek naar het bord boven de appels en zei: `Ja, kijk hier staat het, Elstars.’ `Dank u wel’, zei de man, `ik kan namelijk niet lezen.’ `Dat lijkt me lastig’, antwoordde ik. `Oh dat valt mee hoor, normaal pak ik gewoon wat ik nodig heb. Maar nu wil ik deze goedkope appels als extraatje voor mijn papegaaien.’ `Oh wat leuk, papegaaien. Praten ze ook?’ `Nee’, zei de man, ‘ Vroeger wel. Maar die ene praat niet meer sinds die andere dood is.’ Papegaaien in de training mag weer. Een hele tijd was het in communicatietrainingen not done om als acteur en/of trainer voor te spelen hoe je het beste een (lastig) gesprek kon aanpakken. Dat zou demotiveren; de deelnemers zouden napraten in plaats van internaliseren en je kon beter al doende leren dan afkijken. Inmiddels is bekend dat door kijken onze spiegelneuronen actief worden. Het brein gaat alvast een beetje oefenen. Daarna zelf aan de slag gaan wordt makkelijker. Dit kan bijvoorbeeld goed werken als je hebt gezien hoe je door begrip tonen, luisteren en samenvatten een emotionele klant wat rustiger kan laten worden. Uiteraard wordt slecht voorbeeldgedrag ook van harte nagedaan. Dus moeten niet alleen trainers en acteurs het goede voorbeeld geven maar ook leidinggevenden en managers.


Nieuws

Deze maand was de laatste dag van de masterclass Reflecteren in Actie die ik heb gevolgd bij Het Consulaat. Ik ben in eerste instantie acteur en noem mijzelf geen adviseur of coach. Toch is het goed om gedegen met een klant te kunnen analyseren waarom een gevoerd gesprek niet zoals gewenst liep. `Hoe zou je het anders kunnen doen?’ is een volgende stap waar de acteur weer aan het werk gaat.


Theatrale Tip

14 mei speelt Rauwe Vitrage, mijn improtheatergroep, die van de teaser van vorige maand, in het Betty Asfalt Complex. Kijk voor meer info opwww.facebook.com/RauweVitrage of www.bettyasfalt.nl


Deze Ezine (want zo noem ik m nu) Deze Ezine is voor klanten, collega’s en andere geïnteresseerden. Ik deel hierin mijn expertise over (oefenen met) communiceren, trainingsacteren en improviseren. Hopelijk lees je het met plezier. Je kan je ten allen tijde afmelden. Eventuele technische mankementen hoop ik zo spoedig mogelijk te verhelpen. Bijna alles is in orde nu. Wil je reageren dan kan dat op www.elsjeb.nl/nieuwsbrieven. Daar zie je ook de vorige edities.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *