Open
X

Niet plotten!

In dit nummer

Berichtje van Elsbeth
Hoofdartikel: Niet plotten!
Dienst onder de loep


Berichtje van Elsbeth

`Daarover een andere keer meer’ schreef ik in mijn laatste Ezine over de auditie voor Orkater. Wat volgde was een intensieve periode van repeteren en optreden. Daarna het zwarte gat en vakantie. Een en ander had tot gevolg dat ik een andere kijk kreeg op mijn werk. Ik besloot dat ik geen ondernemer wil zijn. Ik heb het jaren lang geprobeerd en me van alles laten wijs maken. Ik word er niet gelukkig van. Ik wil acteren, schrijven en met mensen zijn zonder een commerciële agenda. Wat dit precies gaat betekenen weet ik nog niet.
Maar naar aanleiding van een recente ervaring wil ik weer iets met jullie delen. Hoera.

Niet plotten!

Met mijn theatergroep spelen we avondvullende, geïmproviseerde verhalen. Als ervaren improvisatoren proberen we in het hier en nu te blijven ipv in daar en later. De laatste tijd zeggen we vaak tegen elkaar `niet plotten’. We proberen niet bezig te zijn met het verhaal maar het verhaal te laten ontstaan vanuit de wil, het verlangen van de personages.
In onze laatste voorstelling begon ik als een twijfelend personage. Misschien was dat wel mooi of interessant om naar te kijken maar het verhaal ging alle kanten op. In de pauze heb ik besloten wat mijn personage wilde. De rest van de voorstelling ging alles vanzelf, met heerlijke scènes tot gevolg. Medespelers gaven aan dat zij door mijn keuze ook beter wisten wat ze moesten doen.
Wat nou als het in het echte leven ook zo werkt? Voelen wat je wilt, wat belangrijk of goed voor je is, zonder te plotten, daarna pas handelen of beslissen. Waarmee ik niet wil pleiten voor passiviteit maar eerder voor het volgen van je hart. Het script van je leven bestaat niet als je het ziet als een geïmproviseerde voorstelling. De een zal zeggen wat een open deur, de ander dat het niet realistisch is. Vanuit mijn ervaring met improvisatie zeg ik: probeer het eens! Ga ik ook doen.

Stuur dit artikel door aan iemand die er baat bij kan hebben.


Dienst onder de loep

Je kan mij inhuren voor presentaties. Die zijn zoals ik ben: goed voorbereid maar ter plaatse in het hier en nu, met humor die doet grinniken.


2 Comments

 1. Jacques-Hein
  October 20, 2014 at 3:56 pm · Reply

  mooi statement Elsje! En nog fraaier: dat je dit durft te zeggen en doen. Ik hou t in mijn achterhoofd en sluit niet het zelfde
  te doen: niet te plotten, maar nog meer doen wat mijn hart mij ingeeft. En daar naar te handelen!
  Dank voor de inspiratie.
  Groet,
  Jacques-Hein

 2. elsbeth
  October 20, 2014 at 4:12 pm · Reply

  Dank voor het compliment Jacques-Hein. Met het schrijven van deze tekst volgde ik ook mijn hart (terwijl ik bang was dat mensen het te klef zullen vinden) en ik heb al diverse mooie reacties gehad. Dat voelt goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *