Open
X

Hoera, een ongeluk!.

Hoera, een ongeluk!

Maandelijkse nieuwsbrief van ElsjeB over trainingsacteren en improviseren. Maart 2013

Hoera, een ongeluk!
doen wat je niet durft

Tekening Huck NuchelmansAugustus 2004 kwam mijn auto met behulp van een salto aan de bermkant van een vangrail terecht. Vanaf het moment dat ik met 100 km/uur de controle over het stuur kwijtraakte tot dat we weer stil stonden op vier wielen was ik er van overtuigd dat ik dood zou gaan. Mijn amygdala* vond het dan ook nodig om mij nadien bij een snelheid van meer dan 70 km/uur te waarschuwen dat er vreselijk gevaar dreigde. Trillend en zwetend vervolgde ik steeds mijn weg, met moeite de drang onderdrukkend de auto de berm in te sturen, dan hadden we het maar gehad. Omdat dit zeer vermoeiend was heb ik ruim 5 jaar helemaal niet op de snelweg gereden. Vaak heb ik gedacht dat ik het nooit meer zou durven of zou moeten willen, brokkenmaker die ik was. Totdat ik het zo graag wilde dat ik het weer ging proberen. Na 2 sessies EMDR* bij een psycholoog om mijn amygdala te kalmeren had ik een rijles. Terwijl ik strak voor me uit bleef kijken dirigeerde de instructeur me van de invoegstrook naar de rijbaan, ik hoefde alleen snelheid te maken. En toen ik de A10 later af reed leefde ik nog! De keer daarna ging het iets makkelijker en daarna ging ik met stappen vooruit: alleen rijden, op drukkere tijdstippen, verder, langer, in het donker, kletsende collega’s een lift geven. Ik heb het nog vaak heel spannend gevonden maar er kwamen zoveel goede ervaringen dat ik doorging. Momenteel rijd ik best veel en ben ik blij met de vrijheid die dat geeft. Ik ga weinig situaties uit de weg en vaak zit ik met plezier in de auto, niet altijd.
Als zelfs ik na al die jaren dit (weer) heb geleerd dan is er nog veel meer mogelijk; ook op andere gebieden zoals moeizame communicatie. Neem kleine stappen, vraag hulp, zorg voor positieve ervaringen. In oefeningen met een (goede) trainingsacteur zal deze je belonen als je op de goede weg bent.

*De amygdala is een klein deel van de hersenen dat zenuwsignalen doorgeeft die te maken hebben met emoties, ze schat o.a. de mate van dreiging in en is daarin nogal voorzichtig.
*EMDR  staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een behandeling om nare ervaringen te verwerken.


Tip

Als je iets wilt doen wat er maar niet van komt, bijvoorbeeld omdat het moeilijk is, neem het je dan concreet voor. Herhaal het vaak voor jezelf, schrijf het op een post-it, zet het in je agenda etc. Het brein is geneigd zich aan afspraken te houden dus als je het afspreekt met jezelf zal je het eerder doen.


RauwRauwe Vitrage

Klik hier voor de teaser van Rauwe Vitrage. Een theatergroep die zich heeft laten inspireren door de stijl van Alex van Warmerdam. Iedere keer een ander, geheel geïmproviseerd familiedrama, vol ongemak en humor. Ik ben een van de spelers.


Deze Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief is voor klanten, collega’s en andere geïnteresseerden. Ik deel hierin mijn expertise over (oefenen met) communiceren, trainingsacteren en improviseren. Hopelijk lees je het met plezier. Je kan je ten allen tijde afmelden. Eventuele technische mankementen hoop ik zo spoedig mogelijk te verhelpen. Het wordt al minder geloof ik.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *