Open
X

Hoe overleef ik het rollenspel in een assessment?.

Hoe overleef ik het rollenspel in een assessment?

Berichtje van Elsbeth

Een paar weken geleden deed ik auditie voor drie van tv bekende acteurs die vanachter een tafel naar mij zaten te staren. Gelukkig wist ik pas een kwartier van te voren dat zij daar alle drie zouden zitten. Mijn grootste angst was dat ik door mijn zenuwen niet zou kunnen laten zien wat ik kan. Want thuis ging de monoloog natuurlijk heel goed. Ik kon mezelf door positieve gedachtes en een mini-mindfulnessoefening bij elkaar rapen en redelijk presteren.
Op zulke momenten, nou ja, in dit geval de dag erna pas, realiseer ik me altijd hoe de mensen zich voelen die bij assessments een rollenspel met mij moeten doen. Je wordt bekeken, beoordeeld en het gaat over iets dat heel belangrijk voor je is: je werk, je communicatiestijl, je ik. Vandaar het hoofdartikel.
De auditie is overigens goed afgelopen. Daarover een andere keer meer.


Hoe overleef ik het rollenspel in een assessment? 

Je kan een assessment als een noodzakelijk kwaad ervaren of als een kans. En waarschijnlijk alles daar tussenin. Zeker tegen het rollenspel wordt vaak opgezien.

Wat je kan helpen

Weet wat de competenties zijn waarop je wordt beoordeeld. Je kan hier dan extra op letten of je er op voorbereiden. Wordt er bv gelet op initiatief, zorg dan dat je het gesprek opent en ook verder stuurt. Gaat het om samenwerken denk dan aan geven en nemen in het contact met je tegenspeler. Wordt flexibiliteit of stressbestendigheid gemeten dan weet je dat je weerstand van de acteur kunt verwachten.

Het lijkt een open deur maar trek de juiste kleding aan. Gewoon netjes, iets netter dan bij de functie past wellicht.

Realiseer je dat de acteur jou verschillendemogelijkheden biedt per competentie om te laten zien wat je in huis hebt. Hij/zij zit daar niet om je af te branden.

Ook al is een rollenspel geen echte situatie, probeer te laten zien hoe jij het in een dergelijk geval aan zou pakken. Blijf in contact met je tegenspeler.

Vertel de beoordelaar achteraf wat je liever anders zou hebben gedaan (1 of 2 dingen). Dat geeft aan dat jezelfinzicht hebt. Hierbij ga ik er van uit dat je dat inzicht ook echt hebt want anders maak je het alleen maar erger. Dus bij twijfel niks zeggen.

Heb je geen ervaring met rollenspelen dan is het slim om vooraf te oefenen zodat je erop voorbereid bent hoe dat voelt en gaat.
Voor zaken die niet het rollenspel betreffen, de andere testen dus, kan je je vooraf informeren op internet bv opwww.123test.nl of www.oefenassessment.nl

Heb je specifieke(re) vragen dan kan je me vrijblijvend bellen of mailen. info@elsjeb.nl  06 20884499
Stuur dit artikel door aan iemand die er baat bij kan hebben.


Dienst onder de loep

Oefen het doen van een rollenspel met een actrice die veel ervaring heeft in assessments. Eén op één oefenen, desgewenst met een aantal competenties. Resultaat is dat je gewend bent aan een acteur en weet hoe die te werk gaat. Ik maak het je zo lastig als je zelf wilt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *