Open
X

De daklozenkrantverkoper haat mij.

De daklozenkrantverkoper haat mij

In dit nummer

Berichtje van Elsbeth
Hoofdartikel: Lichaamstaal
Dienst onder de loep


Berichtje van Elsbeth

Ik heb best wel hart voor de minderbedeelde medemens maar de daklozenkrantverkoper bij mijn vaste super maakt me woest. Hij zegt keurig goedemorgen, -middag of –avond als je naar binnen gaat en `nog een fijne dag’ als je vertrekt maar oh oh oh die blik en houding van hem als je geen krantje koopt, wat dus altijd is. En omdat hij weet dat ik nooit een krantje koop van hem, kijkt hij me aan of ik een nutteloze kakkerlak ben die hij het liefst zou vertrappen. Met zo’n knikje van zijn hoofd erbij waarmee hij aangeeft in wezen superieur te zijn. Het maakt me vooral zo woest omdat hij niet kan weten of ik thuis niet al 3 daklozenkranten heb liggen, aangeschaft bij zijn collega of wellicht door mijn echtgenoot bij hem. Afijn. Het hoofdartikel gaat over lichaamstaal.


Lichaamstaal 

Heb je wel eens dat je in een gesprek met een collega of werknemer merkt dat je boodschap niet overkomt terwijl je toch echt de juiste dingen zegt?
Misschien ligt het aan je lichaamstaal.
Je zegt bv dingen als `je kan altijd met je verhaal bij mij komen’ of `ik wil je helpen’ maar je lichaam weet dat je momenteel krap in je tijd zit, wiebelt wat heen en weer en kijkt vaak hoe laat het is. Dat lichaam liegt niet en de ander pikt het op. In rollenspellen in trainingen kan ik niet altijd precies benoemen wat er bij de ander speelt maar ik reageer wel op de signalen. Als ik later doorvraag bij mijn gesprekspartner blijkt dan altijd dat er (nog) iets in de weg zit.
Ideaal is als wat je zegt congruent is met wat je voelt en dus met wat je uitstraalt.
Het is belangrijk om te onderzoeken of je verborgen gevoel misschien toch uitgesproken kan worden. Als dat echt niet kan wees je dan extra bewust van je lichaamstaal. Let op je armen en handen, je voeten (welke kant wijzen ze op als je staat?),oogcontact (hoeveel), je positie tov de ander (waar ga je staan, zitten) en op de frasering van je acties (tempo, pauzes). Als je lijf wat meer past bij je boodschap is de kans groter dat deze toch overkomt.


Dienst onder de loep

Voor e-learnings, instructie-, voorlichtings- en andere filmpjes heb je aan mij een goede, veelzijdige actrice. Inmiddels gebleken tekstvast kan ik improviseren indien nodig. Ik kan je desgewenst in contact brengen met diverse produktiebedrijfjes.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *