Open
X

Comment ça va?. Comment ça va?

Comment ça va?

Deze Ezine

Je krijgt deze eZine omdat we hebben samengewerkt, omdat je belangstelling hebt getoond voor mijn werk of omdat je je hebt aangemeld. Je kan je ten allen tijde afmelden. Wil je reageren dan kan dat op www.elsjeb.nl/ezines. Daar zie je ook de oudere Ezines.
Als je denkt dat iemand anders deze Ezine graag zou willen lezen dan vind ik het fijn als je hemdoorstuurt.
Schrijf je hier in als je deze Ezine nog niet maandelijks rechtstreeks ontvangt.

move
ElsjeB, wat kan je ermee?
ElsjeB helpt mensen te oefenen met lastige gesprekken. Ik acteer, de deelnemer leert.
ElsjeB toetst in assessments hoe iemand een gesprek voert.
ElsjeB geeft trainingen improvisatietheater aan volwassenen.

Voorstellingen

Binnenkort ben ik te zien in 2 bijzondere voorstellingen. Op donderdag 26 september met Rauwe Vitrage in het Betty Asfalt Complex. Op zaterdag 28 september speel ik in een marathonvoorstelling van 12 uur ‘s middags tot middernacht: 12 uur lang spelen in één geïmproviseerd verhaal. Klik hier voor meer info (je kan in blokjes van 2 uur komen kijken).

In dit nummer

Berichtje van Elsbeth
Hoofdartikel: Comment ça va? (communiceren met iemand     die een andere taal spreekt)
Dienst onder de loep
Voorstellingen


Berichtje van Elsbeth

Hopelijk zijn jullie fris uit de zomer tevoorschijn gekomen. Voor mij was het na de vakantie spannend hoe de commercial van Ziggo eruit zag waarin ik een bijrolletje speel. Het bleek maar om enkele secondes te gaan maar ik ben niet ontevreden. Een nieuwe stap in mijn acteerloopbaan is gezet. Maar het liefst van alles zet ik mijn acteertalent toch in om mensen écht iets te geven.


Comment ça va?

Wandelend door de Bourgogne met m’n Franse en m’n Nederlandse buurvrouw bleek ik opeens best goed Frans te spreken. De Nederlandse buurvrouw kwam namelijk niet veel verder dan wat Franse basiswoorden en gebarentaal. In andere situaties druk ik het liefst mijn Franse snor maar nu moest ik wel. Beide buurvrouwen vroegen me te tolken en van gekkigheid ging ik aan het eind van de wandeling zelfs spontaan verhalen vertellen. Daarom:
5 tips voor als je niet dezelfde taal spreekt

Omring je met mensen die het nog slechter doen dan jij, dan moet je wel. (of denk alleen dat ze het vast slechter zouden doen en pak je verantwoordelijkheid)

Praat anderen na. Op een camping hoorde ik een Fransman zeggen `vous etes bien bronzé’, welke zin ik later uitprobeerde op `onze boer’. Hij was heel verrast.

Laat de woorden varen en richt je op lichaamstaal en toon. Hoe zit de ander erbij, hoe klinkt zijn of haar stem? Als ik het Frans werkelijk niet versta roep ik gewoon af en toe `oui’ of `non’ als reactie op de emotie van de ander. Je kan er vreselijk naast zitten maar dat zie je snel genoeg aan het verbouwereerde gezicht.

Kies gespreksonderwerpen waarvan je een aantal simpele woorden goed beheerst. Daardoor bouw je een basiszekerheid op. (bereid je voor)

Gewoon doen en lekker fouten maken, kan jou het schelen, het zal vanzelf beter gaan.

Off the record bonustip, alleen voor in de vakantie: 2 glazen wijn en het gaat een stuk beter.


Dienst onder de loep

Je hoeft niet te wachten tot je baas een training regelt. En realiseer je dat je ook in je privéleven soms lastige gesprekken moet voeren. In beide gevallen kan een één op één sessie met ElsjeB de oplossing zijn. We bespreken de situatie en gaan dan uitproberen wat werkt voor jou.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *